30 Ekim 2007 Salı

FIRINDA LÜFER ve HAŞLANMIŞ NANELİ PATATES


Fırında Lüfer

Malzemeler:
-Lüfer balığı

-Soya sos

-Kırmızı toz biber

-Biberiye
Yapılışı:
Ayıklayıp iyice yıkadığımız balıkların üzerine soya sos, kırmızı toz biber ve biberiyeyle hazırlanan sos gezdirilir. Fırında üzeri kapalı şekilde pişirilir.

Haşlanmış Naneli Patates

Malzemeler:

-Patetes

-Kuru nane

-2 yemek kaşığı terayağ veya margarin

-Tuz
Yapılışı:
Soyulmuş patatesler tuzlu suda iyice haşlanır ve suyu süzülür. Tencerede eritilen yağın içine kuru nane ve süzülen patatesler atılır. Ocaktan alınır. Balık ve yeşil buz marul salatasıyla servis edilir.

25 Ekim 2007 Perşembe


Teröre Hayır!

21 Ekim 2007 Pazar

BADEMLİ PİLAV ve GARNİTÜRLÜ ÇANAK KÖFTE

Bademli Pilav
Malzemeler:
-3 su bardağı pirinç
-5 su bardağı sıcak tavuk suyu
-Yarım su bardağı soyulmuş badem
-Sıvıyağ
-Tuz
Yapılışı:
İyice yıkanmış olan pirinçler ve bademler sıvıyağla kavrulur. Üzerine sıcak tavuk suyu ve tuz eklenir. Önce yüksek ateşte kaynadıktan sonra kısık ateşte pişirilir. Üzeri delik delik olunca ocak kapatılır.

Garnitürlü Çanak Köfte
Malzemeler:
-500 gr. köftelik kıyma
-1 paket köfte harcı
-1 çay bardağı su
-1 kavanoz garnitür
sosu için:
-2 yemek kaşığı domates salçası
-1 su bardağı su
Yapılışı:
Kıyma köfte harcı ve suyla iyice yoğrulur. Yoğrulan köfte çanak şeklinde hazırlanır. İçlerine garnitür konulup tepsiye dizilir. Üzerine salçalı su dökülür. Fırında pişirilir.

13 Ekim 2007 Cumartesi

BAKLAVA

Malzemeler:
hamuru için:
-1 kg. un
-5 yumurta
-1 su bardağı ılık süt
-1 su bardağı sıvıyağ
-2 yemek kaşığı sirke
içi için:
-400 gr. iri kırılmış ceviz
-1 paket nişasta
üzeri için:
250 gr. tereyağ (margarin de olabilir)
şerbeti için:
-6 su bardağı şeker
-5 su bardağı su
-Yarım limon
Yapılışı:
Hamur malzemesinin hepsi karıştırılarak iyice yoğrulur. Yarım saat dinlenmeye bırakılan hamurdan ceviz büyüklüğünde 55 tane beze yapılır. Her beze kahve fincanı tabağı büyüklüğünde açılır. Az miktarda unla karıştırılmış nişasta aralarına serpilip beşer beşer üst üste konulur. Beş tane üst üste olan hamurlar bol nişastayla alabildiğine açılır. Tepsinin boyutunda kesilir. Kenardaki parçalarla birlikte tepsiye konulur. Her katına eritilmiş ılık tereyağ ve bolca ceviz serpiştirilir. Baklava şeklinde kesilip üzerine kalan yağ dökülür. (Eritilen tereyağın köpüğü alınır.) Üzeri kızarıncaya kadar pişirilir.
not:Tepsiyi silkelediğiniz zaman sağa sola sallanıyorsa pişmiş demektir.
şerbetin yapılışı:
5 su bardağı suya şeker dökülüp iyice kaynatılır. Kaynadıktan sonra limon sıkılır. Biraz daha kaynatılıp ocaktan çekilir. Soğuyan tatlıya sıcak şerbet dökülür.





9 Ekim 2007 Salı

İFTAR SOFRASI 2

İftar sofralarımızdan bir diğeri...
Menü:
-Domatesli arpa şehriye çorbası
-Etli bamya
-Bademli pilav
-Garnitürlü çanak köfte
-Karışık kızartma
-Havuç salatası
-Hurma tatlısı

Etli bamyanın tarifini veriyorum. Diğer tarifleri de zamanla vereceğim.

Etli Bamya
Malzemeler:
-Dondurulmuş bamya
-Kuşbaşı dana eti
-1 baş soğan
-Yarım limon suyu
-2 yemek kaşığı domates salçası
-Sıvıyağ
-Tuz
-Su
Yapılışı:
Az miktarda sıvıyağda küçük küçük doğranmış soğanlar kavrulur. Kuşbaşı et, salça iyice kavrulduktan sonra içine sıcak su katılır. Etin pişmesine yakın bamya konur ve limon suyu katılır. Bamyalar yumuşayıncaya kadar çok fazla karıştırılmadan pişirilir.

not:Ben yazdan dondurmuş olduğum bamyalardan kullandım.

6 Ekim 2007 Cumartesi

KIRMIZI LAHANA SALATASI


Bu salatamız çok hafif ve iştah açıcı oluyor.

Malzemeler:
-Kırmızı lahana
-Yoğurt
-Mayonez
-Sarımsak
-Sıvıyağ
-Tuz
Yapılışı:
İnce ince doğranan lahanalar sıvıyağla kavrulur. Soğuyunca içine yoğurt, mayonez ve tuzla ezilmiş sarımsak katılır.

4 Ekim 2007 Perşembe

YOĞURT ÇORBASI


Malzemeler:

-1 su bardağı pirinç

-1 lt. tavuk suyu

-2 su bardağı yoğurt

-1 yumurta sarısı

-Kuru nane

-Kırmızı toz biber

-Sıvıyağ (isteğe bağlı tereyağı)

Yapılışı:

Tavuk suyunda pirinçler iyice haşlanır. yoğurtla yumurta sarısı iyice çırpılarak ılınan pirinçlere katılır. Kuru nane, toz kırmızı biber sıvıyağda ısıtılıp üzerine dökülür.

2 Ekim 2007 Salı

İÇ PİLAV ve TAVUK ROLADE

İç Pilav
Malzemeler:
-3 su bardağı pirinç
-1 türk kahvesi fincanı dolmalık fıstık
-1 t.kahvesi fincanı kuş üzümü
-5 su bardağı sıcak su (tavuk suyu da olabilir)
-Sıvıyağ
-tuz, şeker (ölçüsü isteğe bağlı)
Yapılışı:
Fıstık biraz kavrulduktan sonra yıkanan pirinç eklenir ve biraz daha kavrulur. Üzerine sıcak su dökülür. Üzüm tuz ve şeker de eklenir. İyice kaynayan pilav kısık ateşte üzeri delik delik oluncaya kadar pişirilir.
Tavuk Rolade
Malzemeler:
-İnceltilmiş tavuk göğsü dilimleri
-1 kavanoz garnitür
-Hardal
-Kaşar
-Kırmızı toz biber
-Kimyon
-Soya sosu
-Su
Yapılışı:
Tavuk göğsü dilimlerinin her birinin içine hardal sürülür. Alabildiği kadar garnitür konur. Tavuk dilimleri role yapılıp tepsiye dizilir. Az miktarda soya sosu, su ve kimyon karıştırılarak üzerlerine dökülür. Pişmesine yakın tavukların üzerine kaşar dilimleri konulur. Kırmızı toz biberle servis edilir.
not:Soya sosu kullandığım için tuz kullanmıyorum. İsteyen kullanabilir.