6 Haziran 2009 Cumartesi

BAT


Tokat yöresine ait bu yöresel yemeği geçen haftasonu büyük kızım yaptı. Genelde asma yaprağına sarılarak yenilen bat, yemekten daha çok salata ya da meze tadında diyebilirim.
Malzemeler:
-2 su bardağı yeşil mercimek
-1 su bardağı ince bulgur
-2 orta boy domates
-Bir miktar taze nane
-Bir miktar maydanoz
-Pulbiber
-Toz kırmızı biber
-Tuz
-1 yemek kaşığı biber salçası
-1 yemek kaşığı domates salçası
-2 yemek kaşığı nar ekşisi
-Yarım su bardağı kırılmış ceviz
-Haşlanmış asma yaprağı
Yapılışı:
Mercimekler üzerini iki parmak kapatacak kadar suda haşlanır. Pişen mercimeklerin içerisine bulgur katılıp ocak kapatılır ve üzeri kapatılıp bir süre bekletilir. Diğer bir tarafta yarım çay bardağı sıvıyağa salçalar, tuz, toz kırmızı biber, pulbiber ve çok küçük doğranmış domatesler katılarak iyice karıştırılır. Elde edilen harç bulgur ve mercimekli karışımın içine eklenir. Son olarak karışımın içerisine nar ekşisi dökülür. Cevizle süslenip haşlanmış asma yapraklarıyla servis edilir.
not: Tarife kuru soğanda eklenebilir.