6 Haziran 2009 Cumartesi

BAT


Tokat yöresine ait bu yöresel yemeği geçen haftasonu büyük kızım yaptı. Genelde asma yaprağına sarılarak yenilen bat, yemekten daha çok salata ya da meze tadında diyebilirim.
Malzemeler:
-2 su bardağı yeşil mercimek
-1 su bardağı ince bulgur
-2 orta boy domates
-Bir miktar taze nane
-Bir miktar maydanoz
-Pulbiber
-Toz kırmızı biber
-Tuz
-1 yemek kaşığı biber salçası
-1 yemek kaşığı domates salçası
-2 yemek kaşığı nar ekşisi
-Yarım su bardağı kırılmış ceviz
-Haşlanmış asma yaprağı
Yapılışı:
Mercimekler üzerini iki parmak kapatacak kadar suda haşlanır. Pişen mercimeklerin içerisine bulgur katılıp ocak kapatılır ve üzeri kapatılıp bir süre bekletilir. Diğer bir tarafta yarım çay bardağı sıvıyağa salçalar, tuz, toz kırmızı biber, pulbiber ve çok küçük doğranmış domatesler katılarak iyice karıştırılır. Elde edilen harç bulgur ve mercimekli karışımın içine eklenir. Son olarak karışımın içerisine nar ekşisi dökülür. Cevizle süslenip haşlanmış asma yapraklarıyla servis edilir.
not: Tarife kuru soğanda eklenebilir.

5 yorum:

anneminkizıyim dedi ki...

Merhabalar canim, kizinin ellerine saglik, cok duydum ama denemedim, muhakkak cok nefis bir taddir, paylasim icin tesekkürler...selamlar....

Dikili dedi ki...

Canım yeğenimin ellerine saglık,harika görünüyor,tadıda o kadar güzeldir,muhakkak geldiğimde isterim,sizleri çok seviyorum,hepinizi çok öpüyorum,kucak dolusu selamlar..

hayat dedi ki...

Pervinciğim, daha önce hiç duymamıştım ama harika görünüyor. Tadıda çok güzeldir eminim. Kızının ellerine sağlık.
Sevgiyle kal canım...

Selma - DUSBAHCESI dedi ki...

bir kere yemistim ben bundan, super birsey. Ellerine saglik. hollandadan sevgiler. seni favori listemey ekliyorum. takiptesin anlayacagin:)))

Peykerin Kushanesi dedi ki...

Merhabalar Pervin Hanim,
Bat´i cocuklugumda yemistim. Lezzetini hala unutamiyorum. Ellerinize saglik. Tesekkürler tarifinizi bizimle paylastiginiz icin. Hürmetler... Peyker