14 Mart 2009 Cumartesi

MANTI

Malzemeler
hamuru için:
-1 paket un
-2 yumurta
-1 yemek kaşığı tuz
-su
içi için:
-1 kg. kıyma
-2 orta boy soğan
-1 tatlı kaşığı tuz
-1 tatlı kaşığı kimyon
-1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber
üzeri için:
-sarımsaklı yoğurt
-sıvıyağ veya tereyağı
-domates salçası
-nane

Yapılışı
harcın hazırlanışı:
Soğanlar robotta kıyılır. Kıyma, soğan ve baharatlar iyice karıştırılarak harç elde edilir.
hamurun hazırlanışı:
Un, tuz, yumurta ve alabildiği kadar su oldukça sert bir hamur haline gelene kadar iyice yoğrulur. Elde edilen hamur 6 bezeye bölünür. Bezeler üstüne bir bez örtülüp yarım saat dinlenmeye bırakılır. (Bekletilmiş bezeler daha kolay açıldığı için) Bekletilmiş bezeler börek yufkasından biraz daha kalın açılır. Açılan hamur 1.5/2 cm.lik karelere kesilir. Bu karelerin içine yapılan harçtan fındık büyüklüğünde koyulup mantılar bohça şeklinde kapatılır. Ardından mantılar makarna gibi tuzlu suda haşlanır. İsteğe göre sarımsaklı yoğurtlu ve salçalı servis edilir.

Not: Her beze ayrı ayrı kaynatılır.

26 Şubat 2009 Perşembe

KARNIYARIK ve ŞEHRİYELİ PİLAV

Malzemeler:
-5 adet patlıcan
-350 gr. kıyma
-3 orta boy domates
-1 adet kuru soğan
-4-5 diş sarımsak
-1 yemek kaşığı domates salçası
-3 yemek kaşığı sıvıyağ
-Maydanoz
-Tuz, kırmızı toz biber, kimyon
Yapılışı:
Birkaç yerinden çatalla delmiş olduğumuz patlıcanlar fırında iyice közlenir. Doğranmış soğanlar, kıymayla birlikte bir yemek kaşığı sıvıyağda iyice kavrulur. Rendelenmiş iki domates, salça ve baharatlar kıymanın içine eklenir. Karışım 4-5 dk. kadar pişirilir. Ocak kapatıldıktan sonra karışımın içine doğranmış maydanoz eklenir.
Patlıcanlar piştiklerinde kabukları tamamen soyulur. Tepsiye dizilen patlıcanların ortasından bıçakla çizik atılıp içleri kıymalı harçla doldurulur. Üstlerine domates dilimleri ve sarımsak taneleri konur. Bir su bardağı ılık salçalı su ve 2 yemek kaşığı sıvıyağ karıştırılıp tepsiye dökülür. Patlıcanlar 15-20 dk. kadar fırında tekrar pişirilir. Yanında pilav ile servis edilebilir.

not:İstenirse patlıcanlar alacalı soyulup yağda kızartılarakta yapılabilir.

14 Şubat 2009 Cumartesi

MİDYE TAVUK


Evdeki herkesin çok severek yediği, tavukla hazırlanan bu nefis yiyecek aynı midye tava tadında oluyor.
Malzemeler:
-Kuşbaşı doğranmış tavuk eti parçaları
-1 şişe soda
-Yarım çay bardağı sirke
-1 kahve fincanı un
-Kırmızı toz biber
-Tuz
-Kekik
-Sıvıyağ
tarator sos için:
-Bayat ekmek içi
-Yoğurt
-Sarımsak
-Çok az mayonez
Yapılışı:
Soda ve sirkenin içine un eklenip boza kıvamına gelinceye kadar karıştırılır. Karışımın içine kekik, tuz ve kırmızı toz biber de katılır. Tavuklar sosun içine koyulup yarım saat bekletilir. Daha sonra sostan çıkarılan tavuklar kızgın yağda kızartılır.
Ufalanan bayat ekmek içleri, yoğurt, dövülmüş sarımsak ve çok az mayonez karıştırılıp elde edilen tarator sos tavuğun yanında servis edilir.



5 Şubat 2009 Perşembe

HAVUÇLU KEREVİZ HALKALARI

Malzemeler:
-3 adet büyük boy kereviz
-3 adet havuç
-1 çay bardağı zeytinyağı
-1 su bardağı su
-1 tatlı kaşığı tuz
-1 tatlı kaşığı şeker
-1 çay bardağı portakal suyu (limon suyu da kullanılabilir)
Yapılışı:
Kerevizlerin kabuğu soyulur ve oyma aletiyle içleri çıkartılır. Havuçların kabukları soyulurken kalın olan bölümleri de, göbekleri çıkartılan kerevizlerin içine sığacak kadar inceltilir. Havuçlar kerevizlerin içine yerleştirildikten sonra kerevizler dilim dilim kesilir. Dilimlenen kerevizler tencereye yerleştirilir. Üzerine tuz, şeker, su, zeytinyağı ve portakal suyu eklenip kısık ateşte kerevizler yumuşayıncaya kadar pişirilir. Pişirken suyu azalırsa su eklenebilir. Soğuk olarak servis edilir.

19 Ocak 2009 Pazartesi

AŞURE

Bu yılın aşuresini bugün yaptım; tarifi için sizleri geçen senekine yönlendiriyorum. http://tahtakasik.blogspot.com/2008/02/aure.html

16 Ocak 2009 Cuma

HARDAL SOSLU SEBZE SALATASI

Nihayet uzun bir aradan sonra yeni bir tarif verebiliyorum. Son zamanlarda vakit ayıramayıp blogumu ihmal ettiğim için kusuruma bakmayın.
Malzemeler:
-1 küçük kavanoz konserve mantar
-1 adet büyük havuç
-1 adet kabak
-2 közlenmiş kırmızı biber (ben yazdan hazırlamış olduğum biberleri kullandım; isteyen konserve de kullanabilir.)
-1 küçük kutu konserve mısır
-1 yemek kaşığı sıvıyağ
sos için:
-2 yemek kaşığı hardal
-2 yemek kaşığı zeytinyağı
-1 yemek kaşığı mayonez
Yapılışı:
Mantarlar ince ince doğranır. Havuç, kabak ve kırmızı biberler jülyen usulü kesilir. Havuçla kabak yağda hafif kavrulur. Kabak ve havuçlar soğuduktan sonra tüm malzeme karıştırılıp mısır eklenir. Servise yakın hazırlanan sos katılır.

1 Ocak 2009 Perşembe

2009 YILBAŞI SOFRASI

Yılbaşı soframızda her zamanki gibi hindi, iç pilav ve değişik salatalara yer verdik. Tarifleri en kısa zamanda sizlerle paylaşacağım.

Menü:
-Yoğurt çorbası
-Fırında kızarmış hindi
-İç pilav
-Hardal soslu sebze salatası
-Közlenmiş kırmızı biberli patlıcan salatası
-Haşlanmış brüksel lahanası, havuç ve brokoli
-Zeytinyağlı yaprak sarma

Aynı zamanda eşimin doğum günü olduğu için tatlı olarak pasta servis ettik.